Hij is er, de folder Top 40 Tips & Tricks Als eten met kanker moeilijk is!

Die heb ik (met liefde) gemaakt, samen met Stichting ‘Beleef je Smaak’ en Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’, om kankerpatiënten en hun familie te helpen bij problemen met eten. Door chemotherapie, andere behandelingen en de kanker zelf, kan de smaakbeleving en eetlust namelijk veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het eten wordt dan een extra opgave, terwijl dit je juist moet sterken tijdens de behandeling.

We hebben de Top 40 tips en tricks gebundeld omdat patiënten en familieleden nog niet goed genoeg ingelicht zijn over de verandering van de smaakbeleving en eetlust en ook veel te weinig hulp hebben om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’ stelt dat veel kankerpatiënten en hun familie met deze bijwerkingen kampen. Tijdens de behandelingen ontstaan vaak problemen met eten, terwijl eten een belangrijke en sociale component is in deze fase. Smaakverandering, geen eetlust, misselijkheid en moeite bij slikken of een droge mond zijn enkele bijwerkingen waar kankerpatiënten mee te maken kunnen krijgen.

Familie kan patiënt helpen met beter eten
Ellen Kramer, laboratorium arts van Ziekenhuis Isala en één van de initiatiefnemers van Stichting ‘Beleef je Smaak’, doet al vijf jaar onderzoek naar de effecten van chemotherapie bij Leukemiepatiënten en stelt dat bij veel kankersoorten patiënten te maken kunnen krijgen met problemen bij eten: “Al na een eerste chemotherapie kan een patiënt merken dat de smaakbeleving verandert. Meestal zijn de patiënten zelf niet zozeer met voeding bezig; zij focussen zich op de behandeling. Voeding is echter essentieel om meer weerstand te creëren.” Familieleden hebben moeite met de veranderende eetlust; wat zij hun familielid voorschotelen wordt bijvoorbeeld niet opgegeten. Middels deze folder kan de familie de patiënt beter helpen met eten. Kramer: “Hoewel artsen steeds meer voedingsadvies geven aan kankerpatiënten is er nog ruimte voor verbetering. Vooral de familie kan beter worden ingelicht. De geur van bouillon is voor velen een fijne geur, bij kankerpatiënten wekt dit soms juist misselijkheid op.”

Deze folder kan helpen! Hier op de site kun je hem vinden onder Methode & Recepten. Je kunt hem ook bij mij aanvragen of bij info@beleefjesmaak.nl en info@intermezzo-zwolle.nl.

Over Stichting ‘Beleef je Smaak’
Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft als doel om het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van smaakveranderingen en smaakverlies na een behandeling met chemotherapie te bevorderen. Hiermee kan de kennis omtrent smaakveranderingen en smaakverlies tijdens en na een chemotherapie worden uitgebreid. De stichting geeft daarnaast voorlichting en adviezen aan betrokkenen zoals patiënten, hun familie en aan zorgverleners. www.beleefjesmaak.nl

Over zorgcentrum ‘IntermeZZo’
Stichting IntermeZZo is het nazorgcentrum in Zwolle voor mensen met kanker en hun naasten. Het doel van het  centrum is om  mensen met kanker en hun naasten de regie en levensvreugde terug te laten vinden. Dit doen zij door het geven van informatie over de gevolgen van kanker en het bieden van ondersteunende workshops en cursussen en ontspannen activiteiten met lotgenoten zoals yoga, massages enz. Daarnaast is het centrum 5 dagen in de week geopend zodat de gasten laagdrempelig binnen kunnen lopen voor een kop koffie en een luisterend oor. www.intermezzo-zwolle.nl

De prachtige foto’s in de folder komen uit “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en zijn gemaakt door Henk Brandsen, Studio Vondelpark, Amsterdam.
Het ontwerp van deze folder is verzorgd door Sietse Bras van Dutch Portfolio, Utrecht.

Bekijk of download hier de folder Top 40 Tips & Tricks.