Eten met kanker: Proeverij van hapjes in het VUmc

In het VUmc worden elke 2e maandag en 4e woensdag van de maand op de polykliniek en chemokamers een tweetal gerechtjes uit mijn boek uitgedeeld aan patiënten en hun begeleiders. Iedere keer weer wat anders, dus lekker gevarieerd. Dat is altijd heel belangrijk bij eten, zeker ook als je kanker hebt! De hapjes in het boek zijn altijd klein en de structuren verschillen, zodat ze in verschillende de fase van de behandeling gegeten kunnen worden. Ook als iemand moeite heeft met slikken of zich helemaal niet lekker voelt.

De gerechtjes worden geserveerd door een team van enthousiaste vrijwilligers. Pas geleden was ik er weer eens bij. Het is fijn om de patiënten te zien eten en hartverwarmend om te zien hoe de vrijwilligers het aanpakken. Ze stimuleren de mensen om te eten, zonder aandringen. En bijna iedereen gaat ervoor. Mooi is dat! De hapjes worden ontzettend gewaardeerd. Laatst in een enquête was er 100% response en die was dan ook nog eens 100% positief! Ter inspiratie krijgt iedereen de receptjes (kort, krachtig en eenvoudig te maken) mee naar huis.

Hoofd voeding van het VUmc Martin Roosemalen, Chef kok Bart van Nes en sous chef Martijn Boering zijn zelf net zo enthousiast. En dat is oncologisch diëtiste Marja Lantinga met wie de heren uit de keuken nauw samenwerken ook. Martin neemt in de keuken alles op oncologisch gebied voor zijn rekening en dus ook dit project. Sous chef Martijn en Marja selecteren samen de gerechten, Martijn bereidt ze en samen proeven ze en maken het af. Ze zullen de komende tijd uit de nieuwe serie recepten van deze blog kunnen putten. Wat een geweldig initiatief van het VUmc!