José van Mil
6 mei 1958
Foodstylist, receptontwikkelaar, culinair publicist
Gespecialiseerd in Eten met kanker

Als jong meisje werkte ik al mee in het restaurant van mijn vader. Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding. Nog in Engeland kreeg mijn man Paul voor de eerste keer kanker. Na een intensieve bestraling genas hij volledig. De manier waarop ik toen al voor hem kookte (hij was vooral erg misselijk dus gebruikte ik o.a. veel verse gember en venkel) heeft er toe bijgedragen dat hij tijdens de behandeling niet al te veel verzwakte.

Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding.

Na terugkeer in Nederland legde ik me toe op de food styling voor culinaire fotografie, receptontwikkeling en conceptmaker. Mijn culinaire kennis en ervaring kwamen enorm van pas om gerechten voor de fotografie te bereiden. Juist in voedselfotografie en receptontwikkeling zijn details die door de doelgroep als lekker worden ervaren, datgene dat er uitgelicht moet worden om smakelijk en doeltreffend in het voetlicht te komen.

Mijn passie voor ‘eten’ en ‘lekker genieten’ kreeg een steeds duidelijker profiel. Ik werd culinair redactrice bij Libelle en daarna 14 jaar van Nouveau magazine. Daarnaast was ik hoofdredacteur van Super Eetwijzer, maakte ik receptkaarten voor AH en Jumbo en werkte ik voor het maandblad Kinderen, Tip, Allerhande, Hallo Jumbo en het weekblad Margriet. Tegelijkertijd werd ik meer en meer benaderd door producenten van voedingsmiddelen en dranken: om mijn kennis over waar de consument voor gaat; advies op smaakgebied; en om mee te denken over nieuwe producten en product-toepassingen. Inmiddels zet ik mijn kennis, ervaring en creativiteit al jaren in als Culinary Director.

Eten met kanker: Toen mijn man Paul Somberg kanker kreeg,  Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), heb ik er alles aan gedaan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte! en volgens de methode die ik daarbij ontwikkelde, heb ik o.a. een kookboek geschreven voor lotgenoten: Gezond Eten Rond Chemotherapie en geef ik workshops en masterclasses over dit belangrijke onderwerp. Deze site en de blog zijn hier een logisch gevolg van.

Het is zo fijn dat er uit zo’n vreselijke situatie zo iets goeds is voortgekomen. Eerst het boek dat zichzelf inmiddels wereldwijd heeft bewezen en nu deze blog waarmee heel veel mensen gesteund kunnen worden als ze moeilijkheden hebben met eten als ze behandeld worden voor kanker!

Toen mijn man Paul Somberg jaren later weer kanker kreeg, Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), deed ik er alles aan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte!

In het boek “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en op deze site en blog “Eten-met-Kanker” komen de meest voorkomende eetproblemen ter sprake die patiënten tijdens de behandeling tegen­komen. De recepten zijn gebaseerd op gerechtstructuren, temperaturen – en smaakintensiteit . Aan de hand van onderzoek door co-auteur, radioloog en onderzoekpsycholoog Christine Archer-Mackenzie (gespecialiseerd in behandelingstherapieën en hun bijwerkingen, met name die op het gebied van eetproblemen) komen ook effecten van voedsel op kanker aan de orde, welk voedsel hierbij heel goed is en wat niet. Christine en ik zijn en worden bijgestaan door Marja Lantinga, diëtist gespecialiseerd in oncologie in het Amsterdamse VUmc.

Het boek is direct ook in Engeland en America uitgekomen, daarna gevolgd door Australië, India, Canada, België, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Finland, Noorwegen en zelfs Japan. In Engeland heeft Healthy Eating During Chemotherapy “The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010” gewonnen. In Nederland heeft “Gezond Eten Rond Chemotherapie”: Kookboek van het Jaar 2009” categorie: Beste Initatief.

Ik ben mede-auteur van hét Nederlandse basiskookboek Kookook, heb daarnaast veel andere kookboeken op mijn naam staan, was jarenlang culinair redacteur van Libelle en Nouveau en heb o.a. geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Momenteel werk ik als “Culinary Director” in mijn eigen bedrijf Pepper & Salt Food Communication Consultancy.

Voorbeelden van mijn werk en producties

Bertolli

Foodstyling TV commercial; culinaire invulling Ricetta webmail; div. kookboeken

Conimex

Foodstyling TV commercials, div. kookboeken; culinaire invulling Wokmail (receptuur, fotografie instructie films), organisatie en begeleiding inspiratie sessies, productlijn analiste en advisering, folders etc.

Prijzen:
• E-Mail Publishing Award 2004: wekelijkse Conimex recepten e-mail.
• World Cookbook Award 2003 (Best Asian Cuisine Book, Honourable Mention): ‘De Smaak van Azië’ van Conimex

Deen Supermarkten

receptuur, foodstyling, fotografie t.b.v. de weekfolders en website; 4- delige serie kookboeken: Lekker Koken met Deen: Lente, Zomer, Herfst, Winter

Philips

Foodstyling en verpakkingsfotografie, receptuur, internationale kookboeken bij apparatuur (concept, tekst, receptuur, foodstyling, fotografie)
 
KookOok
Het Nederlandse basis kookboek, in samenwerking met Annelène van Eindhoven, Irene Blommenstein en Fon Zwart, bij uitgeverij Inmerc

Gezond eten rond Chemotherapie

In samenwerking met medisch specialist Christine Archer-Mackenzie. Kookboek voor mensen die behandeld worden voor kanker, vertaald in vele talen. Uitgegeven door Kyle Kathy (GB en USA) en Poiesz uitgevers

Prijzen:
• The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010 (UK) – Award for Work on Healthy Eating: José van Mil’s “Healthy Eating during Chemotherapy”.
• Kookboek van het Jaar 2009 – Beste Initiatief: Gezond Eten rond Chemotherapie.

Campina/Campina Friesland

Inspiratieve kooksessies met marketingteams, brainstorm- sessies nieuwe producten; productontwikkeling; producttests; Kookroom kookboekjes in combinatie met winkelactie; Mona Toetjesboek: Toetjes! Voor Elke Dag en Ieder feest; Web recepten met en zonder fotografie voor de lokale en internationale markt

Iglo

Geïntegreerde communicatiecampagne diepvries spinazie, Winkeldisplays, Het Spinazieboek, TV en Radio Commercials, Advertenties, Beursstand en culinaire invulling, P.O.S. materiaal, PR, statgische sessies marketing teams etc.

Prijzen:
• Accent 2000: Winnaar geïntegreerde campagne Iglo Spinazie.
• World Cookbook Award 1999 (Best ‘single subject’ Cookbook): ‘Spinazie’ van Iglo.

Jumbo Supermarkten

receptontwikkeling Jumbo o.a. t.b.v. van verpakkingen, Jumbo magazine, kookkaarten

Sonja Bakker

Recepten

Foodprints

Div. activiteiten voor Merza, Royal Mail, Whole Earth, o.a. trend sessies, product- onderzoek en -vergelijking, consumentenonderzoek, productverbetering, recept en fotoproducties t.b.v. o.a. websites

Drukkerij Van Liere Drukker

5/15 kookkalender met recepten die zijn gemaakt met maar 5 ingrediënten en die klaar zijn in 15 minutes

Heinz

Kookboek: Lekker Tomaat wereldrecepten van Heinz, PR activiteiten op de Parade

Honig-Heinz Professional

Advisering; herpositionering (Advertorials en advertenties) Honig soepen voor de professionele keuken

Suikerstichting

PR activiteiten rondom suiker, receptuur en fotografie

Unilever

!Que Aproveche! Nutritious Online cook book

Van Drie Groep

Ontwikkeling verpakkingsfolie; naamgeving kalfsvlees

Prins & Dingemanse

receptuur, teksten, recept- en sfeerfotografie tbv. van website & krant

Nederlands Visbureau

Div. recept-ontwikkelingsproducties

Bureau van Sint Nicolaas

Productontwikkeling vis

Venco

Food copy verpakking Venco-dropje

Becel pro. activ

Internationale recept/fotoproductie voor web en andere doeleinden

Croma

Culinaire invulling website, instructie films vleesbakken, het kookboek “Aan Tafel”, Originele Hollandse maaltijden en hun variaties

Scelta

Div. acties en “Champignon het witte wonder” dat in het Nederlands, Engels en Duits is uitgekomen

ICEX/Spaans Promotie Centrum/Sherry

Reclame campagnes, PR activiteiten, beursstand en culinaire invulling en proeverijen

Blue Band

Kookboek “het Grote Beroepen Kookboek” voor moeders, vaders en hun kindjes met o.a. Broccoli Pilotentaart, FC Spaghetti en Dansende Wentelteefjes

Unilever margarine

Internationale bakproductie voor websites in diverse landen: foodstyling, recepttest bestaande receptuur en ontwikkeling nieuwe receptuur

Knorr Nederland en België

Recepten, fotografie en instructie films o.a. voor div. doeleinden zoals webproducties zoals Keukenprincessen BE; winkeldemo receptuur voor o.a. Bouillonketeltje; foodstyling van Het Complete Sausenboek

Yunome

Receptuur, foodstyling en fotografie

AH

Verpakkingsteksten en gebruiksinstructies; smaaktests convenience producten; medewerking Allerhande; receptuur kookkaarten, co auteur Twaalf Maanden Lekker Eten; Het Vlees Variatieboek ; Ingrediëntenboek; Div. Kookboekconcepten

Nederlands Zuivelbureau

Talloze kookboeken; producttest; ontwikkeling kookcursussen, boterbrochure en PR

Voorlichtingsbureau Vlees

Diverse receptproducties en advisering

Super Eetwijzer

Was als hoofdredacteur verantwoordelijk voor culinaire content en invulling

Spar

Had een wekelijkse persoonlijke column en recepten in aanbiedingsfolder

Nouveau magazine

Was als culinair redacteur verantwoordelijk voor receptproducties, culinaire reisreportages, gidsen en de maandelijkse culinaire notities met nieuwe producten, wetenswaardigheden en restaurant kritieken

Kinderen magazine

Culinaire producties voor kids en een maandelijkse persoonlijke pagina met leuks, nieuws en lekkers

Libelle

Was als culinair redacteur verantwoordelijk voor receptproducties, weekmenu’s, columns en specials

Presto Print

Grote gerechten voor Jonge Chefs; mijn eerste kookboek.

Plus Supermarkten

Concept en culinaire invulling kerstmagazine; productie en foodstyling fotografie; concept en productie kook video’s