Koken en eten met kanker, hoe doe ik dat in mijn eentje?

Eten met kanker kan tijdens de behandeling heel moeilijk zijn. Het is al weer even geleden dat Hennie mij de vraag hieronder stelde. Ze hoopte dat ik haar een aantal handvatten kon geven, waarmee zij in ieder geval kon blijven eten tijdens de chemokuren die zij onderging. Omdat zij alleen is moest ze alle emotionele, fysieke en praktische problemen rond haar kanker in haar eentje aangaan. Geen eenvoudige opgave, maar ze is van nature een positief mens en gaat voor kwaliteit van leven, ook als ze ziek is. Desondanks was koken en eten in de periode dat zij chemokuren had heel moeilijk te organiseren en uit te voeren. Vooral omdat ze tijdens de eerste kuur steeds zo vreselijk moe was en steeds zwakker werd. Daarbij is zij zo wie zo al niet zo’n handige kok.

Vraag van Hennie: “Ik ben alleen en heb tijdens mijn chemokuren bijna geen energie. Koken is een heel lastige opgave en boodschappen doen bijna niet haalbaal. Hoe los ik dat op als ik toch goed wil eten?”

Mijn antwoord: “Als je alleen bent heb je natuurlijk dubbele pech. Maar je kunt wel van te voren al ingrediënten in huis halen die lekker lang goed blijven. Denk dan aan stevige groenten zoals worteltjes, komkommer, bleekselderij, snijbonen, paprika etc. Deze kun je in de koelkast heel goed voor langere tijd bewaren. Appels, sinaasappels en mandarijnen etc. blijven heel lang goed op de fruitschaal of in de koelkast.

Ook diepvries groenten zijn een prima optie. Die worden zo vers en snel ingevroren dat ze vaak nog gezonder zijn dan verse ingrediënten die een lange tijd onderweg zijn naar de winkel en daar vervolgens nog eens een hele tijd blijven liggen.

Vis, vlees en gevogelte uit de diepvries werken ook uitstekend. Net zoals frambozen, blauwe bessen en bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn zeker als je ze wilt pureren voor een sapje of smoothie prima als ze in de diepvries worden bewaard. Verdeel ze alvast in klein porties.

Bijna alle bereidde gerechten (ook soepen) zijn makkelijk in te vriezen. Doe dat in kleine porties. Je kunt ze vanuit bevroren toestand verwarmen of een paar uur of een nachtje in de koelkast laten ontdooien. Dus kook alvast vooruit, voordat de kuur begint (of als die net is gestart) als je nog wel energie hebt.

Als het echt moeilijk wordt en de voorraden opraken, kun je altijd nog gebruik maken van de bezorgdiensten van de supermarkt. Kleine winkeltjes (de groenteman en slager om de hoek) zijn in dit soort gevallen bijna altijd bereid om de boodschappen even te komen brengen. Gewoon uitleggen en durven vragen!

Overigens bij mijn groentewinkel koken ze elke dag fijne verse maaltijden zonder al die nare toevoegingen die in de kant-en-klaar maaltijden van de supermarkt wel zitten. Je moet er wel van op aan kunnen dat de maaltijden echt vers zijn. Want tijdens de behandeling is je weerstand laag. Meestal is het geen al te grote aanslag op je portemonnee, want als je toch maar kleine porties eet, hoeven die vers gekookte maaltijdjes van de groenteman niet veel te kosten.