Een heftig probleem

En dan ligt daar opeens de diagnose: kanker! In veel gevallen kan chemotherapie dan een uitweg bieden, maar wel eentje die ook onaangename bijwerkingen heeft. Chemotherapie (en bestraling!) heeft namelijk een heftig effect op je dagelijks leven en je waardering voor eten. Niet alleen het feit dat je kanker hebt, maar zeker ook de bijwerkingen van de behandeling hebben invloed op je eetgewoonten

Verschillende soorten kanker beïnvloeden die vaak op een andere manier. Misselijkheid is één van de problemen: veel mensen leiden gewichtsverlies door ondervoeding, omdat ze hun eten niet binnen kunnen houden. Hierdoor worden ze zwakker en dat heeft een negatief effect op hun herstel. Als je een kanker hebt die je mond, je keel of je maag en darmen beïnvloedt, is de kans groot dat je nauwelijks meer trek hebt.

Ook de bijwerkingen van bestraling en chemotherapie eisen hun tol. Je mond wordt droog omdat de speekselproductie vermindert. Je slijmvliezen kunnen worden aangetast, waardoor slikken moeilijker wordt en soms zelfs pijnlijk. Blaren kunnen je mond en keel droog en pijn­lijk maken en bepaalde medicijnen kunnen verstopping veroorzaken. Of anders gezegd: je krijgt te maken met een hoop narigheid waardoor de gedachte aan eten niet bepaald uit­nodigend wordt en sterker: soms moet je er niet aan denken!

Zintuigen die de weg kwijtraken

En dan is er nog iets. Het lijkt dat de smaken die je zo goed kent – zoet, zuur, bitter, zout –zijn veranderd. In plaats van de vertrouwde smaak, proef je opeens iets totaal anders en vaak niet iets dat je persé lekker vindt. Je favoriete gerechten, snacks en zelfs fruit kunnen zomaar opeens heel vies smaken. Doodgewoon water uit de kraan proeft zuur en die lekkere kruidige smaak is opeens erg bitter. Voor sommige patiënten lijkt het alsof vers sinaasappel­sap (toch héél gezond!) zich als het ware door hun keel en slokdarm heen brandt.

Je favoriete gerechten, snacks en zelfs fruit kunnen zomaar opeens heel vies smaken.

Je andere zintuigen kunnen ook aangetast worden. De geur van eten kan opeens zo onaan­genaam zijn dat je er van moet kokhalzen of er zelfs misselijk van wordt. Het zien van grote borden vol voedsel, of van andere mensen die uitgebreid zitten te eten, kan bij jou iedere lust om ook maar één hap te nemen, wegnemen.

Maar het zijn niet alleen lichamelijke ongemakken die het eten moeilijk maken; er is ook de psychologische impact. Als je te horen hebt gekregen dat je kanker hebt, voel je je bedreigd, bang, opstandig, compleet geschokt en sommige mensen ontkennen zelfs dat ze iets hebben. Die onzekerheid maakt eten er niet makkelijker op: het wordt een opgave die moei­lijk en soms pijnlijk is. En dat vergroot weer de angst en verwarring in een situatie die al zo verschrikkelijk is.

Een heftig probleem

In onze wereld zijn maaltijden meer dan eten. Ontbijt, lunch en avondeten zijn ook de momenten waarop we met elkaar kunnen praten wat er die dag gebeurd is en hoe we ons voelen; dat is voor iedereen belangrijk. Als je voor kanker wordt behandeld, moet daar met het eten wel rekening mee worden gehouden. Degene die kookt moeten uitvinden wat voor soort eten de patiënt mag hebben en zou willen eten. Daar zijn nauwelijks regels voor en heeft vaak alles te maken met de behandeling en hoe iemand zich op dát moment voelt.

In de meeste gevallen is het een kwestie van kiezen voor de juiste temperatuur en textuur. Maar ook van een voorkeur voor hartig of zoet. Met zulke keuzes en combinaties zul je met vallen en opstaan moeten ontdekken wat op dat moment het beste is.

En dan is er nog iets. Je eetpatroon is volstrekt onvoorspelbaar. Veel mensen voelen zich heftig opgelaten en zijn bang de kok teleur te stellen omdat ze maar een paar hapjes naar binnen krijgen. Soms zelfs geen enkele hap! Of wat ze dachten dat zou smaken, smaakt helemaal niet, dus liever iets anders of juist helemaal niets. Alles is anders: ook de tijden dat je wilt eten. 

Dus eet wat je kunt, op het moment dat je daar zin in hebt!

En het goede nieuws! In de meeste gevallen verdwijnen de nare bijwerkingen kort nadat je met de behandeling klaar bent.

Wat hoopt Eten met Kanker voor je te doen:

  • Het wil je tijdens chemotherapie en bestraling helpen te eten – wat je kunt en wan­neer je kunt – zodat je geen gewicht verliest en zo veel mogelijk kracht houdt om te herstellen.
  • Het wil je helpen om – ondanks alle bijwerkingen van de behandeling – toch zo veel mogelijk te genieten van eten en drinken.
  • Te zorgen dat de ingrediënten die bij het koken tijdens de behandeling worden gebruikt goed voor je zijn.
  • Het wil een bron van inspiratie en praktische steun zijn voor iedereen die kookt voor kankerpatiënten onder behandeling.