Wortelcrème met Peterselie

Fotografie Henk Brandsen ©

Luchtig, Koel, Hartig, Mild

In plaats van worteltjes kun je dit gerecht ook maken met pompoen, bietjes, bloemkool of broccoli. Om te variëren kun je een beetje verse gember toevoegen of de honing vervangen door gembersap. Voor een beetje pit kun je kurkuma of kerriepoeder toevoegen.

2 kleine porties

  • 5 kleine worteltjes
  • 1 klein uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sinaasappel
  • ½ sneetje volkoren brood
  • 3 takjes peterselie
  • scheutje olijfolie
  • honing
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 4 eetlepels ongepasteuriseerde  of sojayoghurt

Schrap en hak de worteltjes fijn. Schil en hak het uitje en de knoflook fijn. Was de sinaasappel. Rasp de sinaasappelschil. Pers de sinaasappel uit. Verwijder de broodkorst en snijd het brood in kleine stukje. Hak de peterselie fijn.

 

Verhit een scheutje olijfolie in een steelpannetje. Bak hierin de wortel, de ui, de knoflook en de sinaasappelschil 3 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de stukjes brood, het sinaasappelsap en genoeg water toe, om alles net onder te zetten. Kook tot de worteltjes heel zacht zijn, 10-15 minuten.

 

Pureer  tot het mengsel tot een gladde puree (met een staafmixer of food-processor). Voeg de honing (1/2 of 1 theelepel) en zout en peper naar smaak toe en laat het afkoelen.

 

Klop de yoghurt met de puree door elkaar. Voeg ¾ van de peterselie en eventueel nog wat zout en peper toe, en klop nog een paar minuutjes.

 

Schep de crème in kleine schaaltjes of glaasjes en bestrooi met de rest van de peterselie.

Tip: Probeer het eten een moment van samen zijn te maken, vooral als de effecten van de chemotherapie ervoor zorgen dat de patiënt steeds minder trek heeft. Samen tafelen geeft hopelijk een stimulans om toch wat te eten. Maak in elk geval twee porties. De extra portie kun je in de koelkast bewaren om op een later tijdstip te eten.